Avel

 

                   

Här kan du bl.a läsa om: Vad ska man tänka på innan? Hur går parningen till? Hur vet man om honan är dräktig? Ungarnas utveckling mm.

 

 

 Lite att tänka på innan

 Att ta ta en kull ungar från sina hamstrar kan verka väldigt lockande, små söta ullbollar :) Men det är mycket att tänka på om man ska ta ungar efter sin/sina hamstrar. Oavsett om man bara ska ta en kull "för skoj skull" eller att man vill börja avla i större skala. Vill man avla för att kanske bli registrerad uppfödare så är det viktigt att man noga tänker igenom vad man vill med sin avel. Att man läser på noga kring genetik, hamsterns standard m.m

All genetik är ett helt upplägg och det tänkte jag inte skriva här utan jag tänkte berätta lite andra saker vad man ska tänka på och hur jag tänker när jag parar två hamstrar.

 

För det första så gäller det att man vet var man ska göra av ungarna. När ungarna blivit  8 veckor måste ALLA ha EN varsin bur. (Finns även en regel på det från Jordbruksverket)

Och en hamster kan få upp emot 15 ungar även om det är väldigt ovanligt med så många.

 

Sen gäller det att man har honan i en bra bur, jag förerar dunaburar till honor som ska få ungar. Då finns det ingen möjlighet för ungarna att rymma. Har du en gallerbur så se till att gallret är mkt tätt! När ungarna är födda brukar jag ta bort hjulet den första tiden då ungarna har kommit ut ur boet, så de inte skadar sig själva eller varandra.

 

När man väl bestämt sig att man ska para så gäller det att välja ut en bra hona och en bra hane. Vill man försöka få fram så fina djur som möjligt och som följer standarden på bästa sätt så är det viktigt att även föräldrarna gör det.  Det är viktigt att man tänker på vilka färger man vill ha fram och vilka färger som är bra respektive inte bra att para med varandra. Är man osäker på detta så är det jätte bra om man pratar med en rutinerad uppfödare. Sen ska man även tänka på hårlag, om man vill ha korthåriga eller långhåriga hamstrar, om man vill ha rex och-eller satin. Dock får man INTE para två Satiner då dubbelt av det anlaget ger ungar med tunn päls. Det är nu även en ny regel inom SHF att alla som är medlemar rekomenderas att inte para två rexar och reglen säger att man inte får para två stycken rexar i tredje generationen, pga försöka minimera ögonsjukdomarna hos rex hamstrar.

Det är viktigt att båda djuren har bra temperament, är friska och hälsosamma. Enligt regler från jordbruksverket så måste en hona vara minst 3månader gammal innan hon paras för första gången. Dock är oftast de flesta honor inte färdigutvecklade och man bör vänta till honan är 4 månader gammal. Enligt SHF och SSFs regler så måste en hona vara MINST 4 månader gammal när hon paras första gången. Har hon inte fått ungar förut så får hon inte hinna bli för gammal heller, redan efter 6 månader så börjar skelettet att stelna. Har hon haft en kull tidigare så kan man ta en kull lite senare, men då får inte honan passera 1år.

Hannen behöver oftast också komma upp i en ålder på ca 3-4 månader. Han tar ingen skada av att paras tidigare men det är inte alltid att de förstår va de ska göra om det är för unga.  En hane kan man oftast använda lite längre än honorna men max 1½år. Efter det så blir det för stor ansträgning för dem och det kan få hjärtstopp, ofast så brukar de även bli sterila vid den åldern.

 

Det bästa är alltså att ha en hona som är ungefär 5 månader och en hane som är ungefär 4månader.

 

De kullar jag har tagit och kommer att ta i framtiden kommer ENDAST vara för fina föräldrar som följer standarden väl och har ett bra temperament. Positivt är även om föräldrarna har bra utställningsresultat (Läs mer under Utställningar). Att jag bara haft så få kullar hittintills beror delvis på plats men mesta dels på att jag inte haft hamstrar som motsvarat mina förväntningar på att följa standarden. Jag har ett flertal ggr köpt in fina ungdjur som sen inte riktigt utvecklas som jag vill. Då har jag valt att hellre låta bli en parning än att para på något halvdant. Självklart tycker jag att alla mina hamstrar är sötast i världen oavsett hur de följer standarden, men för att avla så vill jag även ha djur som följer den. Vissa väljer att sälja/omplacera djur som inte passar i deras avelsarrbete, men mina hamstrar är mina bebisar och då har jag hellre kvar dem jag har och hoppar över en kull ungar.

 

Parningen

 När du kommit så långt att du bestämt dig för att avla och har valt ut två st passande djur till detta. Då gäller det att ha koll på när honan är brunstig. Brunstig är hon ca var fjärde dag och oftast på kvällen/natten. Är honan inte brunstig så ska du inte släppa ihop henne med någon hane. Då kan hon bli väldigt arg och börja slåss mot honom, i vissa fall så har hanen skadas så illa att han dött. Att honan är brunstig märker det lättast genom att känna att hon luktar lite fränt, och smeker du henne över ryggen så ställer hon sig snabbt i "parningsställningen". Hon ställer sig då helt stilla med halvslutande ögon och svansen pekar rakt uppåt.

När du väl konstaterat att honan är brunstig så smek henne över ryggen till hon ställer sig i parningsställningen. Då kan du släppa fram hannen till henne. Jag föredrar att para hamstrar mitt på golvet. Man ska inte vara i honas bur då hon har ganska starkt revir och kan bli arg på hannen, men ska heller inte vara uppe på bord då de är lätt hänt att någon av dem trillar ner. Jag har även en handuk med mig som jag kan lägga över hamstrarna om det skulle börja slåss. Själva parningen sköter hamstrarna helt själva och de kan hålla på upp till en halvtimme, sedan brukar honan ledsna. Då ska man se till att snabbt sära på dem. Hannen para sig med honan ett flertal ggr och så tvättar han sig själv och honan ihärdigt.

Efter parningen så sätt in honan i hennes bur där hon genast börjar tvätta sig och låt henne få vara i fred. Hannen kan du behandla som vanligt.

 

 

Två stycken hamsterpar som paras.

 

Dräktig?

 En guldhamster är dräktig i ca 16dygn, kortaste tiden för ett däggdjur. Om honan blivit dräktig är lättast att kolla om hon brunstar om efter 4 eller 8 dagar efter parningen. Gör hon det så är det bara att para om henne igen. Brunstar hon inte om och börjar boa och går upp i vikt kan du vara ganska säker på att hon är dräktig. Men honorna blir även ibland skendräktiga, då får man helt enkelt bara vänta tills hon brunstar om igen och para henne på nytt.

 

Dräktig hona.

 

Under dräktighetstiden och framförallt de sista dagarna bör man undvika att lyfta upp honan, detta kan skada fostrena. Jag hade en hona en gång som var dräktig, som lyckades klättra upp på vägen, 2,5meter rakt upp och innan jag hann fånga henne föll hon i golvet med en duns. Trodde att både hon och framförallt ungarna inte skulle överleva. Dagen efter föddes 7st friska och krya bebisar, snacka om mirakel.

 

Födseln

 Hamsterhonan är som sagt bara dräktig i 16 dagar. (Det kan variera mellan 15-17 dagar). Vanligast är att ungarna föds på natten, men de kan komma vilken tid som helst på dygnet.

Att födseln är nära märker man ganska tydligt på honan. Hon blir orolig, och springer omkring i buren.  Efter ett tag (ibland flera timmar) kryper hon långt ner i sitt bo, då ska man låta henne vara helt ifred. En hona som blir störd eller rädd kan äta upp sina ungar. Man kan oftast höra att ungarna är födda genom små små pip från boet.

Den första tiden efter att ungarna föts bör du lämna dem i fred så mycket som möjligt. Ställ endast ner mat och vatten till honan. Även den allra tamaste honan kan bitas i försvar när hon har ungar. Har du möjlighet kan du försiktigt kika ner i boet medans honan är och hämtar mat. Är du osöker på hur honan kommer att reagera så vänta med det.  Man ska inte städa buren under första veckan och försöka undvika höga ljud som tex musik, dammsugning m.m. Boet får man inte röra förens ungarna blivit ca 2 veckor gamla.

 

Ungarnas utveckling

 Hamsterungar föds helt blinda och nakna och är bara ca 1 cm långa.  Man kan se om ungarna ska bli svartögda eller rödögda, på svartögda bebisar så syns det en mörk fläck precis där ögat ska sitta medans det på rödögda inte syns någonting.

Efter bara ett dygn har tänderna växt ut och man kan börja se att vissa ungar blir lite mörkare.

 

Ungar 1 dag gamla.

 

Mellan dygn 2-3 börjar ungarna att röra sig mer och kan nu även ligga på mage, först låg de endast på rygg.  Ungefär på dag 3 kan man se att de börjar att växa lite morrhår och att små små små pälsfjun börjar täcka kroppen. Man kan se hyfsat tydligt om ungarna blir ljusa eller mörka.

På fjärde dagen så fälls öronen utåt, innan har de bara legat tätt tryckta mot huden.

 

Ungar 4 dagar.

 

Dag fem kan man börja se ordentligt om ungarna får något tecken och man kan se tydligare om det blir mörkare eller ljusare.

Redan på sjätte dagen börjar ungarna att äta lite fast föda, havregryn, välling, vetegroddar och sallad är perfekt att ge till små ungar eftersom den är lätttuggad. Strö lite av de över boet.

 

 

 Ungar 6 dagar.

 

Utvecklingen fortsätter sedan i samma snabba tempo, vissa ungar kan försöka smitta ur boet när det bara är en vecka gamla, men mamman hämtar då snabbt in dem. På åttondedagen kan man defenitivt könsbestämma ungarna. På honorna så syns tydligt spenarna som mörka fläckar på magen, på hannarna är dessa fläckar mycket svagare.

 

  

 10 dagars gamla bebisar. En hane till vänster och en hona till höger.

 

När ungarna är ca två veckor gamla så har alla börjat smita ur boet och mamman har tröttnat på att bära in dem igen. Mellan fjortonde till sextonde dygnet så börjar ungarna att öppna ögonen. De har nu fått päls över hela kroppen och man ser nu att de är små hamsterungar.

 

 

 Ungar 2 veckor gamla.

 

Vid treveckorsålders så tycker jag att de är som allra sötast. De är nu fullt utvecklade och vikten ligger på mellan 30-60gram. De börjar dia allt mindre och man får se till att mata dem ordentligt av samma mat som mamman får. Ärtor och majs brukar vara riktigt populärt bland hamsterbebisar.  När hamstrarna blivit tre veckor så kan de klara sig helt själva om något skulle hända med mamman. (I min B-kull så dog tyvärr mamman när hamsterungarna var 3 veckor, men ungarna klarade sig fint).

 

 

 Ungar 3 veckor.

 

När ungarna är mellan fyra till fem veckor bör man sära dem från honan. Man kan låta hanarna bo för sig och honorna för sig upp till det är ca sex veckor, sedan behöver de en egen bur. Och när man vält skiljt dem från mamman kan man börja sälja dem.

Unge 4 veckor.

 

Vill man sedan para honan igen bör man vänta ett tag, honan behöver vila och äta upp sig igen. Har man tagit första kullen när honan är 4-5 månader så kan det passa bra att ta andra kullen (och sista) när honan är ca 7-9 månader.

 

 

 

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)