Sjukdomar

Som med alla andra djur så ger bra skötsel och vård, bra mat och bra uppfödning oftast friska hamstrar. Men även om man tar hand om sin bästa vän på allra bästa sätt kan den drabbas av olika sjukdomar. 

Titta noga på din hamster varje dag, att den verkar pigg, har klara ögon, att den har bajsat/kissat normalt m.m. Destu snabbare man kan upptäcka att något är fel destu större chans finns det att hamstern ska bli helt frisk igen.

Det bästa du kan göra när du upptäcker något onormalt hos din hamster är att du rådfrågar din veterinär.  

Genom åren har jag själv råkat ut för lite blandade sjukdomar hos mina hamstrar, framförallt på äldre dagar. Men de allra flesta har hållt sig friska och sen somnat in när de blivit gamla.

 

Här kommer du kunna läsa om några av de sjukdomar som din hamster kan drabbas av.

 

Förkylning
Hamstern är väldigt känslig för kyla och drag. Det räcker med bara en lite vädring för att den ska bli förkyld, den kan även bli smittad om du själv är förkyld. Om hamstern blir förkyld så nyser den, ögonen klibbar igen och nosen rinner. Den blir även trött och seg.
Placera snabbt hamstern varmt och dragfritt och ge den ljummet vatten med lite honung i att dricka. Blir den inte bättre inom några dagar, kontakta en veterinär.

 

Rinnande ögon
Det kan vara ett tecken på förkylning, se ovan. Men det kan även beror på att den fått in något i ögat eller kanske är allergisk. Ser man en grå fläck i ögat beror det på en skada på hornhinnan, eller såkallad starr. Äldre hamstrar kan också få rinnande ögon. Tvätta ögat/ögonen med ljummet vatten, och rådfråga veterinären.

 

Värmeslag
Om hamstern stått alldeles för varmt (tex i en varm bil) och fått i sig för lite vätska kan den drabbas av värmeslag. Den faller då ihop, som medvetslös och den kan även bli våt i pälsen. Försök att få i hamstern vatten och se till att den kommer bort från värmen.

 

Allergi
Hamstrar kan precis som människor bli allergiska. De kan få rinnande ögon, diarré, den kan tappa päls (oftast bakom öronen). Försök att utreda vad hamstern kan vara allergisk mot. Har du nyligen bytt underlaget i buren? Gett den något nytt att äta? Vissa hamstrar kan vara allergiska mot för mycket grönsaker, ge den isåfall enbart frön i några dagar och prova sen sakta med lite grönsaker igen.

 

Sår
 Hamstern har otroligt bra läkkött och vid små sår behöver du oftast inte göra någonting. Vid större sår så tvätta rent och ring och rådfråga en veterinär. Hamstern kan ibland behöva antibiotika för att minska risken för infektioner i såret.

 

Hjärtfel
Äldre hamstrar kan få hjärtfel och det kan även vara medfött. Du kan se om hamstern har hjärtfel på att den är väldigt trött och den orkar inte fara runt i buren som vanligt. Den kan även ramla ihop ibland om den tex springer i hjulet. Tassar och mun kan även bli lite blåaktiga. Ta bort hjulet och andra leksaker så hamster tar det lugnt i buren. Det finns inget botemedel men så länge hamster verkar må bra och äter ordentligt så är det inge större fara, Verkar den däremot må dåligt eller kanke tom har ont så gör man bäst i att låta sin vän somna in.

 

Brutna ben
Hamstern kan bryta ett ben när den tex klättra i buren och sen ramlar ner. Låt hamstern ha lugn och ro och ta bort hjul och andra saker från buren. Oftast läker brutna ben ganska fort av sig själva, hamstern brukar bli helt återställd inom några veckor. Hade själv en hamster som råkade bli klämd i en dörr. Benet var i stort sett helt av. Självklart var det en fredagskväll så de blev en lång bilfärd till ett jouröppet djursjukhus. Där hade de kvar henne över natten och spjälkade benet med en tandpetare och gipsade. Sen fick hon komma hem igen. dagen efter bet hon av gipsep... Men benet läkte ihop helt på några veckor och hon kunde springa/busa/klättra och fara precis som vanligt igen.

 

Svamp
Svamp blir hamstrar oftast smittade av från andra djur. De kan få gulvita flagor i huden och/eller torr skrynklig hud. Tvätta med jodopax några ggr per dag, blir det inte bättre så kontakta veterinär. Tänk på att svamp är smittsamt.

 

Förstoppning
 Om hamstern blir hård runt magen och inte kan bajsa beror det troligen på en förstoppning. Det kan beror på brist på grönsaker, så försök att få i hamstern det. Det kan även vara bra med några droppar parafinolja. Blir den inte bättre så kontakta veterinär.

 

Njurfel
Ganska vanlig sjukdom hos hamstrar. Oftast lever det helt normalt utan att man märker de speciellt mycket. De man kan se är att hamster dricker ganska mycket vatten och kissar mycket. Så länge hamster mår bra kan man låta den leva och vara som vanligt. Mår den dåligt eller får ont bör man låta den somna in.

 

Tandproblem
Om hamstern har svårt att äta kan det beror på långa tänder. Tänderna växer hela hamsterns liv och slits oftast ner hela tiden, men när hamstern blir äldre kan tänderna växa lite snabbare och hamstern hinner inte då slita ner dem i samma takt. Det går då att klippa tänderna. Om man aldrig gjort detta tidigare är det bra om man ber om hjälp av en erfaren person eller en veterinär. Ska du klippa själv så håll hamstern i nackskinet och klipp försiktigt av en bit av tanden, bäst att klippa med är en avbitartång.

Ibland så händer det att en hamster bryter av en tand. Detta är inget farligt utan tanden växer snabbt ut igen. Ge hamster lite lättuggad mat undertiden. Jag hade en hamster som lyckades smitta ut ur sin bur och sen ut på våran altan. När vi hittade honom där så var hela nosen blodig och alla tänder var borta. Troligen hade han blivit pikad av en fågel. Han fick mosad mat och välling under någon vecka och sen var tänderna ut växta igen :)

 

Långklor
Hamstern kan oftast få lite längre klor när de blir äldre. Detta kan man oftast fixa själv genom att klippa klorna med en nagelsax.

 

Fall
Hamstern är ett väldigt piggt djur och det kan vara lätt hänt att den trillar ner från burtaket eller i golvet från din hand. Sätt in hamstern i buren och låt den få vara ifred. Ge den gärna lite ljummet vatten med druvsocker i att dricka. Om hamstern efter några timmar går snett eller blöder ur nosen, så kontakta en veterinär. En hamster kan dö av ett långt fall i mjuk underlag, då hamstern är ett marklevande djur och inte van vid fallhöjder. Jag har själv haft hamstrar som råkat ramla i backen men som klarat sig bra utan en skråma, medan jag har bekanta som haft hamstrar som bara ramlat ca 15cm i mjuktspån och skadat sig så illa att de dött.

 

Tumörer
Farliga tumörer är inte så vanligt hos hamstrar men de sitter oftast då innanför kroppen och syns då inte. Ofarliga tumörer som är vätskefyllda är vanligare. Då växer det en knöl som ganska snabbt blir större någonstans synligt direkt innanför huden. Så länge hamstern inte har något besvär av dem behöver man inte göra så mycket, det går att operera bort men hamstrar är känsliga för narkos. Om hamster verkar lida eller knölen blir för stor är det bäst att låta den somna in och slippa en kostsam och lidande operation.

 

Ohyra
Beroende på vad det är för ohyra som hamstern har så behandlas den olika. Kontakta en veterinär för hjälp.

 

Papovavirus
Detta är ett virus som endast kan drabba guldhamstrar. Man vet än så länge inte hur det har uppkommit eller hur/varför vissa djur bli smittade. Symtomen är vårtliknande bulor i ansiktet (tumörer), de drabbar oftast äldre hamstrar och är väldigt smittsamt. Det finns inget botemedel och en hamster med denna sjukdom bör genast få somna in då den är smärtsam och mycket smittande. Inkubationstiden är mellan 5 veckor och upp till 8,5 månad.

 

Luftvägsinflamation
Kan snabbt utvecklas till lunginflammation. Symptomen är tung/häftig, rosslig andning, ovilja att äta och dricka, hängig, rinnande nos och ögon, avmagring och svårt att hålla kroppstemperaturen uppe. Vid misstanke om början till lunginflammation ska det behandlas med antibiotika, värme och vätska.

 

 DiabetesÄr inte lika vanligt hos guldhamstrar som hos dvärghamstrar. Symptomen är att de dricker och kissar mycket, avmagrar och har tendens till svullen mage.
Behandlas genom att minimera stress och specialdiet som innehåller lite socker och fett


Avlivning
När ens hamster mår dåligt, plågas är vädligt trött eller gammal, då gör man det enda rätta och smärtfria för hamstern och låter den somna in. Veterinären ger då hamstern en spruta och den somnar då försiktigt in. Hamstern hinner knappt känna sticken av sprutan förens den har somnat in. Man kan sen om man vill ta med hamstern hem och begrava den tex i sin trädgråd. Själv så har jag alla mina hamstrar begravda i mamma och pappas trädgård runt en stor sten.

 

 


 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)