Ursprung

Guldhamstern heter på latin, Mesocricetus Auratus.

 

Den första guldhamstern upptäckte zoologen George Robert Waterhouse i Syrien 1839. Det var en äldre hona och han gav namnet Cricetus auratus, som är latin för gyllene hamster. Denna hamsters päls fanns sen men på en utställning i London på British Museum. Sedan glömde man bort denna lilla varelse och det var inte förens år 1930 som den hittades igen nära Aleppo i Syrien. Det var den herbreiska zoologen Israel Aharoni vid Jerusalems Universitet som hittade en hona med tolv stycken ungar.

 Det var den första guldhamstern som man sett på nästan ett helt århundrade.  Professorn förde med sin honan med ungarna till Hebrew University i Jerusalem. På resan så dog några av ungarna och även sen på universitetet. Tillslut så återstod det bara en hane och två honor. 

Dessa hamstrar var lite större än de som George Robert Waterhouse upptäckt men troligen så var det samma art. Men det fick namnet Mesociricetus auratus.

Avkomlingarna till dessa hamstrar togs vidare till laboratiorier i hela världen för att använda som forskningsändamål. I stort sett alla tama guldhamstrar vi har idag är avkommor till denna kull som man hittade 1930.

Sedan dess har man inte hittat några vilda guldhamstrar och man tror nu inte heller att det finns några vilda guldhamstrar kvar.

 

Det finns flera olika hamsterraser, totalt 18st, och Guldhamstern är en såkallad "mellanhamster". Störts är den vilda Fälthamstern, som har ungefär samma storlek som en kanin och minst är det fyra olika dvärghamsterraserna.

Guldhamstern finns också i flera olika närsläktade arter. Den vi har i Sverige är den Syriska Guldhamstern, men det finns även en Turkisk, en Rumänsk och en Kakausisk Guldhamster.

 

Gemensamt för alla dessa hamsterarter är deras kindpåsar. De sitter på sidorna av hamsterns huvud och är en tillfällig förvaringsplats för mat. Den vilda hamstern springer runt hela nätterna och samlar mat som den lägger i sina kindpåsar. När den sedan kommer hem till sitt bo så tar den ut maten och lägger den där. En hamster klarar att bära ungefär halva sin vikt i kindpåsarna. Hamstrar är väldigt måna om att alltid ha mat i sitt bo. Vissa hamstrar tömmer hela matskålarna på mat och lägger allt i sitt bo. Detta är en instinkt från när den var vild och behövde samla mycket mat i sitt "skafferi" till vintern.  Hos en enda hamster har de hittats upp till 25kg mat i deras "skafferi". Så bli inte orolig om du ser att hamstern har ett rejält lager av frön i sitt bo, men se upp med grönsaker då de blir dåliga om de ligger för länge.

Jag har haft hamstrar, mestadels honor, som samlat hur mycket frön som helst i sina bon, nästan så de inte själva får plats.

I dag använder man ju även utrycket "hamstra mat" när man köper mycket mat och detta kommer alltså från hamstern.

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)